Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси северната част на Перу, съобщава

...
 Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси северната част на Перу, съобщава
Коментари Харесай

Земетресение удари северната част на Перу, усетено е от хиляди

 

Земетресение с магнитуд 5,8 раздруса северната част на Перу, оповестява Германският проучвателен център по геонауки. Епицентърът е бил на доста дребна дълбочина към 5-10 километра.

Няма непосредствена заплаха от цунами

Земетресението е станало вечерта в понеделник, 17 юни, в 21:21 ч. локално време покрай северния град Токаче, Сан Мартин, Перу, показва Колумбийската геоложка работа (SGC).

По данни на Геологическата работа на Съединени американски щати земетресението е било със степен шест по скалата на Рихтер. Според информацията епицентърът на труса е бил на 31 километра от град Чала, в окръг Арекипа.

 „ Силен гръм, отвесен трус “: Има ли потърпевши и вреди след земетресението край Пловдив? 3 мин. „ Силен гръм, отвесен трус “: Има ли потърпевши и вреди след земетресението край Пловдив?  Горещо със следобедни превалявания и гръмотевици 1 мин. Горещо със следобедни превалявания и гръмотевици  Маймунска шарка: Какво съставлява, по какъв начин се предава и по какъв начин да се предпазим? 4 мин. Маймунска шарка: Какво съставлява, по какъв начин се предава и по какъв начин да се предпазим?  Министърът на културата: Мястото на Панагюрското богатство е в НИМ, то е благосъстоятелност на страната 3 мин. Министърът на културата: Мястото на Панагюрското богатство е в НИМ, то е благосъстоятелност на страната  „ Зелената седмица “: Защо да изберем бавната мода? 5 мин. „ Зелената седмица “: Защо да изберем бавната мода?  „ Силен гръм, отвесен трус “: Има ли потърпевши и вреди след земетресението край Пловдив? 3 мин. „ Силен гръм, отвесен трус “: Има ли потърпевши и вреди след земетресението край Пловдив?  Горещо със следобедни превалявания и гръмотевици 1 мин. Горещо със следобедни превалявания и гръмотевици  Маймунска шарка: Какво съставлява, по какъв начин се предава и по какъв начин да се предпазим? 4 мин. Маймунска шарка: Какво съставлява, по какъв начин се предава и по какъв начин да се предпазим?  Министърът на културата: Мястото на Панагюрското богатство е в НИМ, то е благосъстоятелност на страната 3 мин. Министърът на културата: Мястото на Панагюрското богатство е в НИМ, то е благосъстоятелност на страната  „ Зелената седмица “: Защо да изберем бавната мода? 5 мин. „ Зелената седмица “: Защо да изберем бавната мода?

По-късно беше публикуван втори отчет от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), който също уточни, че земетресението е с магнитуд 5,8.

Снимка: VolcanoDiscovery

По предварителни оценки на Геологическата работа на Съединени американски щати земетресението е било усетено от над 370 000 души в две страни: Перу (230 000 души) и Еквадор (140 000 души).

Приблизително 130 000 души са били в региони със слаби земетресения. Интензивност IV е най-високата, която земетресението евентуално е провокирало над обитаемоте места.

Плитките трусове се усещат по-силно от дълбоките, защото са по-близо до повърхността. Точният магнитуд, епицентърът и дълбочината на земетресението могат да бъдат актуализирани впоследствие.

Зрители на bTV оповестиха, че се е чул тон, сходен на гърмеж, а по-късно е последвал екот

Въз основа на предварителните сеизмични данни земетресението вероятно е било усетено от съвсем всички в региона на епицентъра. Възможно е да е предизвикало леки или умерени вреди.

 

Умерен трус евентуално е имало в Санта Крус (820 жители), ситуиран на 26 км от епицентъра, в Учиза (17 700 жители), ситуиран на 33 км, и в Токаче (29 000 жители), ситуиран на 41 км.

Снимка: VolcanoDiscovery

В Тинго Мария (население 53 200 души), ситуиран на 108 км от епицентъра, земетресението е евентуално е усетено като леко разклащане.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР